De Hurley crop
Ondanks de fantastische afsluiting van vorige week staan de effecten van de behandeling helaas niet stil. Aan het begin van de kraamweek werd al duidelijk dat mijn haar het einde van de week waarschijnlijk niet zou halen. Onze kraamverzorgster is gelukkig van vele markten thuis en heeft de voor haar ook bijzondere taak op zich genomen om mijn haar af te scheren. Omdat fotografie een belangrijk onderdeel van deze website is, was er natuurlijk geen ontkomen aan. Ik moest een zelfportret maken als de behandeling zijn lelijke gezicht ging laten zien. Dus tja bij deze, met gepaste tegenzin. Om er dan toch nog iets interessants van te maken, volgt nu een kort verhaaltje waarom het ontbreken van de bovenkant van mijn kale knar geen foutje van de fotograaf is.
Peter Hurley is binnen zijn vakgebied een wereldbekende portretfotograaf die voor een slordige 1500 euro best een profielfoto voor je Facebookpagina wil schieten. Om je als fotograaf te profileren in de markt, is het belangrijk om een duidelijke stijl te ontwikkelen. Peter koos ervoor om in tegenstelling tot de gangbare ‘portrait’ beeldverhouding voor een ‘landscape’ compositie te gaan. Dit levert wel een uitdaging op bij het vinden van een goede balans tussen de positie van de ogen en de algehele uitsnede van de foto. Het resulteerde in een kenmerkende stijl waarbij een klein deel van de bovenkant van het hoofd buiten de foto valt. Het feit dat hij er een zeer succesvolle fotograaf mee is geworden, is natuurlijk geen reden waarom het goed is, maar in dit geval maak ik graag gebruik van zijn stijl om het toch al niet zo interessante deel van mijn hoofd buiten de foto te houden. ;-)
Peter Hurley’s succes komt voornamelijk door zijn communicatieve vaardigheden. Hij weet als geen ander hoe je iemand op zijn gemak moet laten voelen terwijl er een camera op ze gericht wordt. Tijdens een shoot is hij meer 50% psycholoog en 50% fotograaf. Dit is nodig omdat veel mensen veranderen op het moment dat je een camera op ze richt. Zijn theorie is dat dit komt door het verschil tussen hoe wij onszelf zien en hoe de wereld ons ziet. Hij heeft er samen met een psycholoog een TEDx talk over gehouden. In de context van ziek en kaal worden, is het ook wel interessant. Als je ziek wordt, ontstaat er plotseling een groot verschil tussen hoe je jezelf ziet en hoe de wereld jou ziet. Voornamelijk omdat je er zelf veel langer over doet om te accepteren dat je ziek bent. Tegelijkertijd is het bij kanker vaak zo dat je aan de buitenkant juist helemaal niets ziet totdat iemand kaal wordt door de behandeling.