Keuring
Om met de helikopter offshore te mogen reizen, moet je iedere twee jaar slagen voor een medische keuring en iedere vier jaar voor een helikopterontsnappingstraining.
Vandaag moest ik na een aantal weken rust weer terug naar het ziekenhuis. Ik had nog met mijn vrouw afgesproken dat na het stamceloogsten het volgende ziekenhuisbezoek voor haar zou zijn. Daar heeft ze zich met de flitsbevalling dus weer mooi onderuit weten te werken. ;-)
Reden van mijn bezoek was de medische keuring voor de stamceltransplantatie (SCT). Dit is een van de laatste stappen in de voorbereiding voor het echte werk. De keuring stelt niet veel voor en bestaat uit een hartfilmpje en een thoraxfoto. De thoraxfoto was in mijn geval niet nodig omdat er volgende week al een PET-scan gepland staat. Dit wordt nog best even spannend omdat deze scan een duidelijk beeld gaat geven van de effectiviteit van de behandelingen tot nu toe. Verder was het vooral een dag met veel gesprekken en kleine to do’s, zoals bloedprikken en een rondleiding over de afdeling hematologie.
Voor de stamceltransplantatie zal ik minimaal vijf dagen worden opgenomen op de afdeling hematologie. Deze afdeling bestaat uit speciaal ingerichte isolatiekamers. Er zijn verschillende soorten waarbij de kamers voor het meest strikte regime zelfs op overdruk staan om kans op besmetting van buitenaf te minimaliseren. Tijdens een gesprek met een specialistisch verpleegkundige is er veel aandacht voor het traject direct na het terugplaatsen van de stamcellen. Het LUMC biedt de mogelijkheid om de herstelperiode na het terugplaatsen van de stamcellen ambulant te doen. Dit betekent dat je naar huis mag en drie keer per week naar het ziekenhuis moet voor controle.
Deze kritische periode van ongeveer twee tot drie weken werd voorheen altijd in isolatie in het ziekenhuis doorgebracht. De werking en bijwerking van de chemo uit zich pas in deze periode waarin alle bloedwaarden zullen kelderen en je weerstand praktisch verdwijnt. De nieuwste inzichten laten zien dat patiënten deze periode ook ambulant kunnen doormaken en daarbij vaak sneller herstellen. Zodra er echter een complicatie optreedt, zoals koorts, word je direct opgenomen. In de praktijk wordt ongeveer 50% van de patiënten alsnog opgenomen gedurende deze periode.
Er worden natuurlijk ook eisen gesteld aan de thuissituatie waar onder andere 24 uur per dag mantelzorg aanwezig moet zijn. Met een pasgeboren baby en een crèche-gaande peuter voldoet mijn thuissituatie niet bepaald. Als alles volgens plan verloopt, ga ik daarom proberen te herstellen bij mijn ouders waar we de benodigde randvoorwaarden wel kunnen organiseren. In feite ben ik dan alsnog geïsoleerd van mijn gezin, maar het is wel een stuk beter dan twee tot drie weken in een isolatiekamer in het ziekenhuis. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat verlopen. Het is in ieder geval zo dat er bij twijfel altijd meteen tot opname in het ziekenhuis kan worden overgegaan.
Als laatste item op de lijst van vandaag stond een bezoekje aan de apotheek. Ik heb extra antibiotica gekregen waar ik vijf dagen voor de opname voor de SCT mee moet beginnen. Het doel van deze medicijnen is zoveel mogelijk bacteriën in mijn darmen om zeep helpen. Na de zware chemo zijn de slijmvliezen in de darmen beschadigd en daardoor worden de aanwezige bacteriën een potentiële infectiebron. Door voorafgaand aan de chemo zoveel mogelijk bacteriën te doden, wordt het risico op infecties verkleind.
Naast al deze medische informatie kreeg ik deze week een mail dat mijn offshorekeuring binnenkort verloopt. Naast een medisch deel bevat dit ook de veiligheidstraining voor helikopternoodlandingen op zee. De kans dat ik deze keuring ooit nog ga halen, is inmiddels wel klein geworden. Gelukkig hebben we de foto’s nog. ;-)